Sykling på vinterføre

Sikkerhet/synlighet

Lys foran
Lys bak
Lyst tøy
Refleks, gjerne refleksvest
Piggdekk


Bekledning

Hode
Ikke bytt ut hjelmen med lue, men bruk enten en tynn lue eller en buff under hjelmen på normalt kalde dager. På ekstra kalde dager benytter jeg en balaclava (finlandshette) under hjelmen, da denne dekker deler av ansiktet og overgangen hals/nakke.

Overkropp
Her gjelder det som ved annen aktivitet utendørs vinterstid. Feilen mange gjør er at de kler på seg for mye og blir svette i motbakker og sliter med at de blir fort kalde i utforkjøringer.

Inn til kroppen vil jeg anbefale superundertøy eller ull, jeg benytter superundertøy på milde dager og ull på ekstra kalde dager.

Utenpå anbefaler jeg en jakke med vindtett front og pustende materiale i ryggen. Jakken bør være lang i rygg og ermer samt ha en krage som sitter godt i halsen og ved håndleddene slik at kald luft ikke trekker inn.

Underkropp
Tights funker. Buksen bør være vindtett og vannavvisende. Dersom det er veldig kaldt benytt supertøy/longs under. Dersom buksen er uten padding, benytt gjerne en sykkelbukse med seler under for å unngå glippe og å bli kald i korsryggen.

Hender
Vindtette hansker/votter med gode mansjetter er et must. Dersom det er veldig kaldt anbefaler jeg 3-finger hansker (også kalt klovhanske/hummerhanske).

Føtter
Det er viktig å ha plass til ullsokker i skoene, gå gjerne opp en skostørrelse eller to dersom du må kjøpe sko til dette formålet. Det er viktig å kunne bevege tærne for å ikke fryse så fort på bena. Utenpå skoene benytter jeg skoovertrekk med vannavstøtende overflate og med microfleece på innsiden.

Det finnes også vintersykkelsko på markedet og varmesåler som går på batterier. På ekstra kalde dager hjelper det også å gå av sykkelen og hoppe litt rundt for å få litt varme i føttene igjen. Det er mange muligheter, så det er bare å prøve seg frem til hva som funker best for deg.Skrevet av MJV/30.10.10